به گزارش همشهری آنلاین در پایتخت پهلوانی کشور، هم نهادها و مراکز فرهنگی و ورزشی برای ترویج و گسترش فرهنگ زورخانهای و پهلوانی گام برمیدارند و هم میزبان رویدادهای مهم و جشنوارههای پهلوانی میشوند تا این فرهنگ را به نسل جدید بسپارند. «علیاکبر کجباف» رئیس دانشگاه فرهنگیان اصفهان به همشهری میگوید که درخواست و علاقه دانشجویان به آداب پهلوانی و ورزشهای باستانی سبب شد نخستین زورخانه دانشگاهی کشور در این دانشگاه افتتاح شود تا معلمان آینده علاوه بر تخصص علمی، درباره فرهنگ و هویت ملی نیز شناخت داشتهباشند.
دانشجوی آداب زورخانه
زنگ زورخانه دانشگاه فرهنگیان از سوی مرشدان صاحبنام و پیشکسوتان ورزش باستانی در اصفهان نواخته میشود. عکسهای قدیمی جهان پهلوان تختی و پهلوانان قدیم محلههای اصفهان بر دیوارها قاب شده و یاد بزرگمردان را زنده نگه میدارد. وسایل ورزش باستانی هم دورتادور زورخانه قرار گرفتهاست. دانشجویان به رسم آداب پهلوانی زورخانه سر خم میکنند و وارد زورخانه میشوند. زورخانه مقدس است و برای همین در ورودی آن را کوتاهتر میگیرند تا رسم ادب هنگام ورود به جا آید. برخی به آداب زورخانه آشنا هستند و برخی به اصطلاح ترم یک هستند. فرقی چندانی هم نمیکند. همه در گود زورخانه با هم برابرند و ورزشکاران این زورخانه در یک خصلت با هم مشترکاند؛ همگی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان اصفهان هستند.
علیاکبر کجباف، رئیس دانشگاه فرهنگیان اصفهان به همشهری میگوید: «درخواست دانشجویان سبب شد تا از سالنهای ورزشی موجود در دانشگاه برای راهاندازی زورخانه بهره ببریم و سالن تکواندو را به زورخانه تبدیل کنیم.» علی اکبر کجباف ادامه میدهد: «برای این کار از مرشدهای قدیمی کمک گرفتیم که درست و دقیق درباره تجهیز سالن ورزشی و تبدیل آن به زورخانه ما را راهنمایی کردند.» حالا زورخانه دانشگاه هیچ کم و کسری از زورخانههای دیگر ندارد.
مرشدهای کهنهکار
رئیس دانشگاه فرهنگیان اصفهان میگوید که پس از گذشت چند روز از افتتاح زورخانه دانشگاه با استقبال خوب دانشجویان روبهرو شدند و ادامه میدهد: «دانشجویان زیادی ترجیح میدهند در ساعات فراغت خود به زورخانه بیایند و برای آموزش ثبتنام کردهاند. یکی دیگر از دلایل اشتیاق دانشجویان حضور مرشدهای قدیمی اصفهان برای آموزش در این زورخانه است.» علی اکبر کجباف تاکید دارد که آموزش راه و رسم پهلوانی در این زورخانه اولویت دارد و ادامه میدهد: «از زورخانه به عنوان مسجد دوم شیعیان نام برده میشود. جایی که خصلتهایی مثل ادب، متانت، دست افتاده را گرفتن، صبوری و فروتنی تمرین میشود. ورزش زورخانهای شناسنامه و بخشی از هویت تاریخی و فرهنگی ماست و از آنجا که رسالت اصلی دانشگاه فرهنگیان هم تربیت معلمان است، امیدواریم دانشجویان خودشان این مفاهیم عمیق را به نسل آینده منتقل کنند.»
چرا اصفهان؟
اصفهان یکی از خاستگاههای ورزش پهلوانی است که به عنوان پایتخت پهلوانی کشور معرفی شده و چراغ زورخانه در محلههای اصفهان روشن است. زورخانه «علیقلی آقا» قدیمیترین زورخانه اصفهان و معمولا میزبان مسابقات ورزش زورخانهای است. قدمت این زورخانه به دوره صفویه بر میگردد. زورخانه «نجارپور» در میدان شهدای اصفهان همانند یک موزه است که تصاویر همه پهلوانان اصفهانی را به نمایش گذاشتهاست و قصههای گلستان و بوستان و شاهنامه هم از سوی مرشد زورخانه روایت میشود. زورخانه «پهلوان عباس بهاب» و زورخانه «استوار قالیباف» از دیگر زورخانههای قدیمی اصفهان هستند.
ببینید:
نظر شما